top of page
_FP34208.jpg

La fundació de la Banda de la Societat Unió Musical Alqueriense data de l'any 1912 i ve actuant ininterrompudament des de la data, a excepció dels anys de la Guerra Civil.

L'any 1945 es fa càrrec de la Banda el director, Enrique Asensio, el qual va tenir la tasca de refer novament la Banda després del parèntesi de la Guerra Civil. L'any 1960 pren possessió de la Banda el director, Pascual Chordá amb el qual s'aconsegueix el Premi i Medalla de Plata al Certamen Provincial de la Diputació de l'any 1978, en Alcora. D. Pascual Chordá es jubila l'any 1980 i passa a ser director, D. José María Ferrer Serra. Amb el que s'aconsegueix el Primer Premi i Medalla d'Or del Certamen Provincial de la Diputació de Castelló, en la seva tercera secció, celebrat a Atzeneta del Maestrat. I el 1988 s'aconsegueix el Primer Premi del Certamen del Pasdoble celebrat a Burriana.

El 2001 pren possessió de la Banda Manuel Bonachera Pedrós amb el qual la Banda aconsegueix el Segon Premi de la Tercera Secció del Certamen Provincial de la Diputació, concretament el 29 d'abril de 2001. I també el 29 de juliol de 2001 la Banda realitza un concert a la Plaça del Comerç de Lisboa, convidada per la seva Oficina de Turisme. Va ser amb aquest director amb el qual la Banda va aconseguir el Primer Premi al Certamen Provincial de la Diputació de Castelló en la seva Tercera Secció, concretament el 27 d'abril de 2002. Aconseguint també en aquest any el Tercer Premi al Certamen Autonòmic celebrat el 20 d'octubre a Xest.

El 2003 pren possessió de la Banda Ferran Josep Miralles i Martínez. L'estiu del 2004 destaca l'actuació que la Banda realitza al parc de la màgia, a Disneyland París.

A partir de setembre de 2004 pren possessió de la Banda Lidón Valer Cabaleiro. Sota la seva direcció s'aconsegueix el Segon Premi de la Tercera Secció del Certamen Provincial de la Diputació el 29 d'abril de 2006. I també en aquest mateix any la banda de música participa al Certamen Internacional Vall d'Aosta (Itàlia), aconseguint el primer premi en la tercera secció. El 17 abril 2010 participa al IV Certamen Internacional de Bandes de Música de la Sénia i aconsegueix el Primer Premi de la Segona Secció.

L'any 2010 la federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana va premiar la innovació de la UMA en concedir el premi Euterpe a la millor web bandística.

Des del 2011 participa com a banda de pràctiques dels Cursos de Direcció de Banda de Les Alqueries que té com a professors a D. José Rafael Pascual Vilaplana, Mr Douglas Bostock, Miquel Rodrigo, Tony Scholl, Miguel Etchegoncelay i Isabelle Ruf-Weber.

Al 2012, any de celebració del centenari de la seva fundació, la Unió Musical Alqueriense ha participat en la commemoració del 25 aniversari del Palau de la Música de València i en el cicle "Les Bandes al Palau" realitzant un concert al Palau dels Arts de València.

En l’any 2013 participa convidada al Cicle “Amposta de Banda a Banda”, al Cicle “Reus a 4 bandes” i participa al 36 Certamen Provincial de Bandes de Música de Castelló obtenint el Primer Premi amb Menció d’Honor en la Tercera Secció. Aquest premi possibilita la participació de la banda al 35 Certamen Autonòmic de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana obtenint el Primer Premi amb Menció d’Honor en la Tercera Secció.

En l’any 2014 participa als Concerts en commemoració del Dia de la Música Valenciana celebrats a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, al Palau de les Arts de València i a l’ADDA d’Alacant. A més al concert de Santa Cecília realitza la estrena de Bestiarium, obra composada per grans compositors de música de banda.

Al 2017 es seleccionada per a participar al certamen internacional de bandes WMC de Kerkrade per primera vegada a la seva història dirigida per Lidón Valer i aconseguint la Medalla d’Or.

En gener del 2018 és convidada com a única banda espanyola a realitzar un concert dins del I Internationaler Blasmusik Kongress de bandes de música celebrat a Neu Ulm (Alemanya). En aquest congres també realitza una reading session dirigida pels prestigiosos directors i compositors Otto M. Schwarz, Bart Picqueur, Denis Laile i Franco Cesarini.

Al juliol del 2019 participa per primera vegada al Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València a la segona secció, obtenint el tercer premi.

Després de mes de cent anys d’història la UMA disposa d’una plantilla de 65 músics, una coral polifònica amb 40 membres i una Escola de Música amb 120 alumnes.

Lidón Valer Cabaleiro

                Directora

Lidón Valer Cabaleiro inicia els seus estudis musicals amb el piano, aconseguint el Títol Professional de Piano, Tìtol Superior de Percussió, la Diplomatura Mestre Ed. Infantil i Ll. Catalana i el Curs Superior de Gestió de Societats Musicals. Durant el curs 2.002-2.003, comença els estudis de Direcció d'Orquestra a l'ESMUC (Barcelona) amb Salvador Brotons, continuant-los a l’especialitat de Direcció de Cor amb Mireia Barrera. També realitza estudis de Direcció de Banda amb Jan Cober al ISEB (Trento) i realitza masterclass ambgrans mestres com  J.R.Pascual Vilaplana, Miquel Rodrigo, Eugene Corporon, Franco Cesarini, Alex Schillings, Douglas Bostock, E.García Asensio, Thomas Doss, Tony Scholl, Miguel Etchegoncelay...

Ha segut Directora Titular del Cor “Verge de l’Avellà” i Directora titular de la Unió Musical Catinenca amb la que va rebre el Premi Euterpe al Desenvolupament e Innovació Bandística 2.004, i 1r Premi i Menció d’Honor al Certamen Provincial de Bandes de Castelló 2.008 i 1r Premi al Certamen Autonòmic de Bandes de la Comunitat Valenciana (2.008). També ha segut directora de la Banda Infantil i Jove d’Almassora (2.009 al 2.013). Durant el 2015 va ser Directora de la Banda Jove "Las Provincias", banda formada per una selecció de 150 xiquets i xiquetes de tota la Comunitat Valenciana i l'any 2017 Directora de la Banda de Dones de la FSMCV.

Actualment és membre per oposició del Cos de Mestres de Música de la Generalitat Valenciana, sent també Directora del CEIP Pintor Castell (Castelló de la Plana). És Directora Titular de la Banda Jove i la Banda Simfònica de la Unió Musical Alqueriense amb la que ha rebut multitud de premis, entre ells 1r premi al Concorso Internacional Bandistico de la Vall d’Aoste amb el Premi al millor Director/a del mateix concurs, 1r Premi al Certamen Internacional de Bandes de La Sènia 2010, 1r premi i Menció d'Honor al Certamen Provincial de Castelló 2013 i 1r premi i Menció d'Honor al Certamen Autonòmic de Bandes a la Tercera Secció, Medalla d'Or al Certamen Internacional de Kerkrade (WMC) i Directora de l'única banda espanyola al International MusikBlass Kongress (Ulm-Alemanya). També ha rebut la Beca Musical Fundació Dávalos-Fletcher, Premi “Jóvenes Valores” Radio Castellón - Cadena Ser i diversos reconeixements més. Al 2022 ha estat directora de la Jove Banda de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

bottom of page